Gijp

Gijp

Zakelijke gegevens

Het boek dat ik heb gelezen heet 'Gijp'. Het is geschreven door Michel van Egmond. Michel van Egmond is de eindredacteur van Voetbal International. Hij wou een paar maanden van het leven van Rene van der Gijp beschrijven. Het boek is uitgegeven door de uitgeverij 'De Buitenspelers'. De eindredacteur is Martin Donker. Het is allemaal begonnen in het najaar van 2011. Het boek kwam op 1 januari van dit jaar uit (2012). Het boek heeft 323 bladzijden.

Samenvatting van het boek

Het boek 'Gijp' gaat over het leven van Rene van der Gijp. Michel van Egmond wou weten wat Rene eigenlijk allemaal deed thuis. Daar heeft hij een boek over geschreven. In het boek staan leuke uitspraken van Van de Gijp zelf zoals: 'Zal ik het verwarminkje aanzetten, lekkere warme voetjes'. Rene praat graag met verkeinwoorden en je komt regelmatig 'ouwe reus' tegen. In het boek staat beschreven wat Rene allemaal doet op een dag. Dat is eigenlijk helemaal niks. In het weekend ligt hij de hele dag op de bank voetbalwedstrijden te kijken. Hij heeft een zoontje en een vrouw, maar die wonen in een ander huis omdat Rene van rust houd. Hij moet ruimte om zich heen hebben. Natuurlijk ziet hij ze wel een paar keer in de week.

Rene maakt zich niet druk om de dingen waar hij niks aan heeft. Hij kan ook rustig een kwartiertje voor de uitzending van voetbal international binnen komen met een grap. Daar maakt hij zich niet druk om. Hij is een paar maanden niet bij voetbal international gekomen omdat hij last had van een depressie. Hij kreeg die depressie door de dood van Fritz Korbach. Hij zat daar heel erg mee. Als hij er zelf even niet aan dacht kreeg hij wel weer een telefoontje dat over Fritz ging. Hij is voor de depressie is therapie gegaan. Hij heeft afleveringen gemist van voetbal international. Plots was hij verdwenen. Hij werd vaak gebeld door mensen die vroegen hoe het met hem ging en wanneer hij terug kwam bij VI. Michel van Egmond beschrijft maar een klein deel van de depressie. Hij blikt liever terug op de clubs waar Van der Gijp heeft gespeeld.

Rene en Michel hebben de grootste lol als ze gaan terug blikken op de voetbal carriere van Rene. Rene verteld in dit boek de mooiste verhalen over de clubs in Zwitserland en Belgie waar hij heeft gespeeld. Hij is er naar toe gegaan voor het geld. Verder had hij ook nog bijna bij Inter Milaan gespeeld, maar daar was hij twee avonden als laatste uit het cafe gestapt en de trainer zag het niet zitten. Rene was vroeger als voetballer niet echt oplettend. Hij maakte liever grappen dan dat hij trainde. Zo zei hij: 'Ik doe alleen iets als de bal naar mij word gepaast. Anders doe ik in de wedstrijd niet zo veel.'

Voetbal international is ook genomineerd voor de Televizierring. Die morgen stonden er al cameraploegen voor de deur bij Van der Gijp om te vragen hoe hij zich op deze dacht voorbereid. Zegt Van der Gijp: 'Ik bereid me niet voor. Ik loop 's morgens nog gewoon in mijn huispak en trek een uur van tevoren een net pak aan'. Hij had al wel een speech geschreven met een waslijst aan namen wie hij allemaal wilde bedanken. Volgens hem was het de mooiste speech die Nederland nooit heeft gehoord. De volgende morgen stapt hij het Van der Valk hotel weer binnen alsof er niks was gebeurt. Rene eet daar zijn dagelijkse uitsmijter.

Rene geeft ook veel lezingen aan volle zalen. Hij staat daar een beetje over zichzelf te praten en het publiek zit daar maar een beetje te lachen. Daar verdient hij zijn geld mee. Na zijn depressie heeft hij een lezing gedaan in een bekend gebouw omdat hij eerst wou kijken of het hem weer zou lukken. En dat was zo. Twee weken later zat hij weer gewoon aan de tafel bij Voetbal International. De mensen begonnen te klappen toen Rene binnen kwam lopen. Johan Derksen zei: 'We hebben echt zakken post voor je. Alle mensen wouden weten hoe het met je ging'.

Over de auteur

Michel van Egmond schrijft veel boeken die over het leven gaan van oud top-voetballers. Hij heeft boeken geschreven als: Een avond met Paul Gascoigne, Wandelen met Cruijff en Bert van Marwijk. Dit zijn allemaal boeken over het voetballeven van de personen. Hij is eindredacteur bij de VI. Er staat niet zoveel van Ichel van Egmond op internet. Het gaat alleen maar over de boeken wat hij zegt.

Over het boek

Het plaatje dat op de voorkant staat is Rene zelf. Het hele boek gaat over hem dus waarom zou je een andere voorkant doen dan hem zelf. Hij staat er heel vrolijk op. Als je naar de achterkant gaat staat daar ook een plaatje van Rene zelf. Daar staat hij op alsof hij helemaal is uitgeput. Ik denk dat dat komt door de depressie die hij heeft gehad door de dood van Fritz. In het boek staan verder geen plaatjes.

Het is een boek dat over Rene van der Gijp gaat. Dus het zal wel aan hem zijn opgedragen. Maar Rene wou het zelf wel dat Michel een boek over hem schreef. Het gaat alleen over het leven van Rene. Maar het is verder aan niemand opgedragen.

De plaatsen waar het verhaal zich afspeelt is in het huis van Rene. Daar ligt hij in het weekend op de bank de hele dag voetbal te kijken. Rene komt eigenlijk overal in Nederland. Er zijn zoveel verschillende plaatsen waar hij komt. Soms heeft hij verhalen in de auto omdat hij eerst 1.5 uur moet rijden. En de andere keer is het in het Van der Valk hotel waar hij elke dag een uitsmijter eet.

Het is een biografie. Het is precies geschreven als of je precies weet hoe het leven van Rene eruit ziet. Hij moet alles recht hebben staan, anders word hij helemaal gek. Hij heeft al een hele planning gemaakt hoe de dag is. Als hij om drie uur in de sauna moet zitten dan zit hij ook om drie uur in de sauna. Ook al zit er visite. Het is gewoon heel goed geschreven. Je krijgt een beeld van hem op tv en volgens het boek hoe hij in het echt is. Van der Gijp is echt lui in het leven.

Het heeft een raar einde. Je kan niet precies zeggen of het een open of een gesloten einde is. Het is geeindigt op een dag dat Lokeren (een ploeg uit Belgie waar Van der Gijp heeft gespeeld) de beker heeft gewonnen en dat Rene terug naar huis rijd. Je kan het nog verder verzinnen hoe het gaat. Maar je kan het er ook bij laten. Naar mijn mening is het een open einde.

Leeservaring

De reden dat ik dit boek heb gelezen is door mijn vader. Die zei dat het een leuk boek was en dat het niet alleen over voetbal ging. Dus heb ik het boek gepakt en begon er in te lezen. En het ging helemaal niet over het voetballen, maar over het hele leven van Rene van der Gijp. Het boek vond ik leuk om te lezen maar het is meer voor de jongens bedoelt, want een groot deel gaat wel over het voetballen maar daar moet je door heen lezen. Het onderwerp is Rene zelf. Omdat er een heel boek van hem is geschreven is het onderwerp natuurlijk goed naar voren gekomen. Ik wist eerst niet wat zo'n iemand allemaal deed op een dag, maar nu wel. Het is een totaal ander verhaal wat ik van te voren had gedacht. Michel heeft het hele leven goed uitgewerkt en je krijgt er echt een beeld bij hoe Rene leeft. De depressie word genoemd, wat hij allemaal doet op een dag, zijn uitsmijter en natuurlijk zijn uitspraken worden allemaal genoemd.

Door de levensstijl van Rene is het elke dag weer anders. Daarom leest het boek ook zo makkelijk. Hij maakt elke dag wat anders mee en doet het rustig aan. Alleen moet hij zich wel aan de tijd houden anders wordt hij helemaal gek. Doordat het een biografie is zijn de gebeurtenissen geloofwaardig, maar ze zijn niet herkenbaar. Want je gaat niet 's middags om drie uur in de sauna zitten. De gebeurtenissen zijn verrassend en orgineel. Dat je je niet voorbereid op een feestje enzo is wel raar. Ik zou niet van leven met Rene ruilen, want ik kan niet stil zitten. Ik moet 's avonds wat te doen hebben.

De enige personage die gaat leven is Rene zelf. Dat komt omdat het boek over hem gaat en nergens anders over. Michel beschrijft de gedachtes en ze gevoelens van Rene zo goed dat je je totaal kunt verplaatsen in zijn wereld. De uitspraken van Rene zijn zo leuk, dat je ze blijft onthouden. Het gedrag van Rene is ook leuk. Hij is over alles zo makkelijk, hij maakt zich nergens zorgen om en alles loopt zoals het loopt. Rene is heel erg veranderd door zijn depressie. Hij is bang dat het over 6 jaar nog een keer gaat gebeuren.

De gebeurtenissen lopen logisch op elkaar over, want het is ook per dag geschreven. Michel en Rene blikken wel samen terug op de voetbalcarriere van Rene. Er zit een mooie einde aan het verhaal, want Lokeren wint de beker en Rene is bij die wedstrijd geweest. Elk hoofdstruk gaat wel ergens anders over. Het ene hoofdstuk gaat helemaal nergens over en het andere hoofdstuk gaat over de carriere bij een voetbalclub.

Het boek is makkelijk te lezen door de zo verschillende hoofdstukken. Je wil graag weten welke uitspraken Rene nog meer heeft. Er zitten wel moeilijke woorden tussen maar dat zijn er niet zo veel. Je leest er snel doorheen. Het verhaal bevat niet zo veel beschrijvingen, maar als die er zijn zijn ze leuk om te lezen. Je leest het boek in 1 tempo. Ongeacht de beschrijvingen. Er zitten wel gesprekken in het verhaal. Maar als Michel wat zegt of vraagt is het vetgedrukt dus zo is het makkelijk uit elkaar te houden. Als Rene wat zegt en in dat stukje zegt hij wat hij letterlijk had gezegt is dat schuingedrukt. De gesprekken zijn wel leuk om te lezen, omdat je daar zijn taalgebruik in terug ziet, met zijn verkleinwoorden en ouwe reus. Aan het einde van het boek spoken al die woordjes door je hoofd.

 Verwerkingsopdracht

abc-tekst

A: Angst, Rene is bang dat hij weer een depressie krijgt.    B: Boek, Rene vond het goed dat er een boek over hem werd geschreven. C: Ik weet geen woord bij de c. D: Depressie, die kreeg Rene bij de dood van Fritz Korbach. E: Einderedacteur, Michel van Egmond is de eindredacteur van VI.  F: Fair, hij is altijd eerlijk bij VI.   G: Geweldige uitspraken, zijn uitspraken blijven leuk. H: Huis, Rene woont alleen in een huis en zijn vrouw woont een paar huizen verder op. I: Identiteit, hij heeft een eigen identiteit. J: Jaloers, hij is nooit jaloers want zoals hij zelf zegt: 'Ik heb alles al'. K: Korbach, Fritz Korbach was een goede vriend van Rene. L: Lekkere warme voetjes, ook een uitspraak van Rene. M: Mangefiek, hoe hij de spelers elke maandag en vrijdag omschrijft. N: nerveus, hij is nergens nerveus voor. O: Opgewekt, hij maakt zich niet druk over de dingen waar hij zich niet druk om hoeft te maken. Altijd rustig. P: Praktijk, waar Rene komt voor zijn bahandeling in zijn depressie. R: Rustig, in het weekend ligt hij op de bank voetbal te kijken. S: Sauna, waar Rene elke dag inzit. T: Therapie, die hij krijgt voor de depressie. U: Uitsmijter, hij eet bijna elke middag een uitsmijter in Het Van der Valk hotel. V: Voetbal international, waar hij twee keer per week is. W: Werken, dat doet hij door de lezingen te geven. Z: Zoontje, die elke week een paar keer per week langs komt